Potravinárske prísady
Termín adícia je odvodený z latinského additio - pridávanie, chemický pochod. V potravinárstve sa aditíva označujú termínom prísady. Sú to látky pridávané do potravín za účelom ich konzervovania alebo zlepšenia ich vlastností.
- látky upravujúce vzhľad potravín /farbivá a bielidlá/, pridávajú sa do zmrzlín, krémových syrov
- látky predlžujúce skladovateľnosť potravín /konzervačné prostriedky/, používajú sa hlavne v mastných výrobkoch,
- látky upravujúce fyzikálne vlastnosti /rôzne zahusťovadlá a želirujúce prostriedky, emulgátory a stabilizátory/.
- látky upravujúce vôňu a chuť /rôzne aromatické látky a esencie/
- látky upravujúce chuť / umelé sladidlá, kypriace prášky, takými to látkami sú:sacharín, tanín, glutaman sódny/
ZLOŽENIE POTRAVÍN
Zložiť potravu presne podľa požiadaviek nášho tela sa nám nikdy úplne nepodarí. Museli by sme poznať veľa údajov o nutričnej hodnote každej potraviny, laboratórne ju skúmať a vážiť každú porciu.
Predovšetkým by sme museli byť veľmi uvedomelí, jesť menšie porcie, nejesť medzi jedlami a ubrániť sa falošným signálom tela - nutkaným chutiam. Ide o pudové správanie. jeho príčinou môže byť stres,alebo nedostatok niektorej živiny.
Môžu nás zradiť aj potraviny, v ktorých nie sú také živiny, ktoré očakávame, takže jeme viac a s potrebnými živinami prijímame aj tie, ktorých máme nadbytok. Výsledkom je nebezpečná nadváha. Mnohí sú obézni a aj napriek tomu ich telo trpí nedostatkom.
Nadmerná a nesprávna výživa vedie k tomu, že telo ukladá nezúžitkovateľné látky vo forme tuku, odpadov a toxínov. Ak prijímame priveľa potravín, zanášajú sa črevné steny. Následkom je zápcha, postupná intoxikácia organizmu a poškodenie črevnej flóry. V takom stave sa nemôžu vytvárať laktobaktérie, ktoré črevo potrebuje pre svoju činnosť, ani enzýmy a vitamíny. Črevo sa deformuje a stáva sa nepriepustné. Takto zanesené črevo vysiela jedy do celého organizmu.. O tom ako sa dá telo vyčistiť a dozviete ďalej.