Sacharidy

 


 

Priemerný človek tiež spotrebuje asi 60 kg rafinovaného cukru za rok. To sa rovná takmer 0,5 kg toxických a prázdnych kalórií, každý deň. Preto je pre zdravé chudnutie lepšie jeho príjem obmedziť.Už Vám niekto povedal, prečo je cukor taký zlý?

Dokonca viac cukru u detí spôsobuje ich hyperaktivitu. Dnes väčšina ľudí nevie, že rafinovaný cukor, ktorý prijímame v nápojoch, keksoch dokonca aj v kečupoch je príčinou mnoho ochorení. Niektoré z najčastejších chorôb súvisiacich s cukrom sú rakovina, cukrovka, predčasné starnutie, migrény, obezita, minerálne nedostatky a artritída. Konzumácia cukru by sa dala prirovnať k závislosti. Je takmer rovnako zlá ako drogy. Návykové vlastnosti cukru:. “Štúdie na zvieratách" ukazujú, že pravidelná konzumácia cukru spôsobuje dlho trvajúce zmeny v chémii mozgu, podobné tým, ktoré sú spôsobené drogami. Tieto chemické látky sú návykové". 

Cukor je lacný a jeho rôzne podoby sú dokonca lacnejšie. Cukor pomáha jedlu vyzerať lepšie, lepšie chutiť a pomáha predávať rýchlejšie.

Cukry sú len prázdne kalórie, pretože neobsahujú vitamíny alebo minerály. Nemajú absolútne žiadnu výživnú hodnotu pre naše telo. Vzhľadom k tomu, telo nemôže spracovať tieto cukry, bude ich musieť uložiť. Na bokoch, stehnách, bruchu, prsiach a ramenách. Bohužiaľ, to nekončí. Keď sú tieto oblasti na maxime,  telo začne ukladať tuk v oblastiach okolo životne dôležitých orgánov ako srdce, pečeň, črevá a obličky. Tým sa zvyšuje množstvo nebezpečného viscerálneho, alebo inak brušného tuku. Toto nakoniec vedie k množstvu aj iných zdravotných problémov.

Ako efektívne obmedziť konzumáciu nepotrebných cukrov?

Prečítajte si etiketu – a zamerajte sa potraviny s nižším obsahom sacharidov. Slaďte prirodzene – používajte na sladenie radšej med a v prípade že dostanete chuť na niečo sladké, siahnite radšej po prirodzenom cukre v ovocí. Buďte vytrvalí – pri postupnom obmedzovaní jednoduchých cukrov sa pomaly a postupne budú vytrácať aj vaše chute na sladké.

Pripomeňme si, že bez problémov dokážeme prežiť bez sladených nápojov a sladkostí. Ľudstvo bez nich žilo tisícky rokov a k svojmu životu ich nepotrebujeme. Cukry zvyčajne spájame s energiou. Sacharidy sú cukry obsiahnuté v strave a skladajú sa z molekúl uhlíka, vodíka a kyslíka. Existujú 2 formy- jednoduché a zložené.

Jednoduché sú lepšie identifikovateľné svojou sladkou chuťou /cukor, bežne používaný v domácnosti/.

Zložité /zemiaky/ potešia naše chuťové poháriky,ale nie sú sladké. Zložité sacharidy sú  s vysokých obsahom  vlákniny a s nízkym obsahom vlákniny.




                                              


Sacharidy s vysokým obsahom vlákniny nie sú pre človeka stráviteľné, pretože ľudské telo nemá enzým na ich štiepanie.

Zelenina s vysokým obsahom vlákniny je z hľadiska výživy najzdravší spôsob stravovania.

Príkladom vysoko vláknitých potravín  sú neupravované celozrnné obilniny, brokolica a fazuľa. Príkladom nízko vláknitých potravín sú banány, paradajky, cereálie, chlieb, cestoviny, zemiaky a biela ryža. Obehovému systému nezáleží na tom , či sú sacharidy jednoduché,alebo zložené, pretože tie čo sú natrávené sa v krvnom obehu objavujú  v podobe glukózy, ktorá je dopravená až k bunkám, kde je použitá ako energia.

Nevyužiteľný cukor je uskladnený v podobe,ktorú všetci poznáme teda v podobe tuku. Veľké množstvo tuku potom vedie k známej obezite. Väčšina z nás nie je schopná zvládnuť veľkú záťaž sacharidov.

Najzdravším zdrojom cukru sú zložené sacharidy prítomné vo vláknitom ovocí. Ale nie len šťavu z tohto ovocia treba spotrebovať, taktiež aj dužinu, lebo obsahuje vlákninu na správne vstrebávanie cukrov.




                          



 

 












Cukry tvoria  energeticky najbohatšiu časť potravy, dodávajú ľudskému organizmu viac ako 50% energie, ktorú potrebuje k životu. Rozpustné – sacharóza, fruktóza a glukóza tvoria asi 20 dodávok energie do ľudského organizmu. Ľudský mozog potrebuje asi 120g glukózy denne.

                                   

                               


 

Krátko po konzumácii cukru stúpa hladina glukózy. Tá vyvolá okamžitú reakciu slinivky brušnej /pankreasu/, ktorá vylučuje inzulín na udržanie množstva glukózy v krvi. Dochádza k náhlym výkyvom hladiny cukru. Zdravá slinivka reaguje na vyšší prísun cukru vylúčením väčšieho množstva inzulínu- produkujú sa látky, ktoré podporujú zápaly  a ukladanie tukov v tele a to nielen pod kožou,ale aj vo vnútri ciev. 

Dôsledok je obezita, ochorenie srdca alebo obehovej sústavy, môžu sa premnožiť kvasinky, plesne, migréna či alergia , nervozita, únava , slabosť, depresie, neplodnosť.

Cukor – čím ho nahradiť

Med – 3%sacharózy, 70 – 80% glukózy a fruktózy, bohatý na minerálne látky, vitamíny B1, B2, B3, na prírodné enzýmy, na hojenie rán, ničí baktérie.

Pozor na umelé sladidlá – ani do pečiva.

Cukrovka – ideálna hladina cukru je 4 až 5mmol/l krvi, normálne do 5,6,. Nad 7 – choroba, slinivka inzulín netvorí pre poruch imunity, obezita, málo pohybu, zlá skladba jedla, genetika.