Potrava pre ľudí

 

















Ľudia môžu jesť takmer všetko od výlučkov prsných žliaz po kryštály minerálov, vrátane ovocia, kvetov, semienok, koreňov, chalúh, húb, ikier a vtáčích vajec alebo mŕtvych tiel rôznych zvierat. Toto všetko viac či menej spracované, poskytuje trhu tisíce rôznych druhov potravín.


 

Žiadna potrava okrem materského mlieka neposkytuje všetky živiny, ktoré človek potrebuje. Preto je dôležité vedieť ako si potraviny vyberať a ako ich správne kombinovať.

 

Veda o výžive dokázala, že určité potraviny sa nesmú ignorovať, a to najmä ovocie a čerstvá zelenina. Dobré zdravie nezabezpečí hocijaká strava.


Stále presnejšie metódy chemickej analýzy potvrdzujú, že ovocie, obilie, strukoviny a zelenina obsahujú okrem živín prítomných v každej potrave  dve zložky navyše

1.Antioxidanty – vitamíny a minerály

2.Fytochemikálie s liečivými vlastnosťami

Prečo ich ľudia potrebujú, ak si chcú udržať svoje zdravie?

Pri súčasnom stave prírody a ľudstva sa potrava živočíšneho pôvodu môže stať v niektorých prípadoch potrebnou, hoci nikdy nie nevyhnutnou.

Najdôležitejším zdrojom zdraviu prospešných látok zostáva ovocie, obilie, orechy, semienka a zelenina. Výnimkou je, samozrejme, prvé obdobie života – dojčenie.