Tuky
O tukoch sa zvykne hovoriť najmä v súvislosti s obezitou. Na prvý pohľad by sa teda mohlo zdať, že tuky sú zložkou potravy, ktorú vôbec nie je správne konzumovať. Ale opak je pravda. Tuky sú potravina nevyhnutná na fungovanie sivých mozgových buniek a tiež ako zdroj zabezpečujúci organizmu dostatok energie a kyslíka.
Nenasýtené mastné kyseliny sú zdravšie
Pre spotrebu tukov platí tzv. tretinové pravidlo: 1/3 každodennej spotreby tukov by ľudské telo malo získavať zo živočíšnych tukov (ide o nasýtené mastné kyseliny obsiahnuté najmú v mliečnych výrobkoch, v mäse a údeninách), 1/3 z nenasýtených mastných kyselín (zdroje sú predovšetkým olivový a slnečnicový olej) a 1/3 by mali tvoriť jednoduché nenasýtené kyseliny (z olivového alebo repkového oleja).
Pokiaľ ide o druh tukov, najdôležitejšie sú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré veľmi prospievajú najmä obehovému systému. Vlastne uvoľňujú cestu telom, lebo v závislosti od druhu mastných kyselín ľudský organizmus povzbudzujú alebo brzdia.
Nadbytok nasýtených mastných kyselín môže ľahko viesť k zvýšeniu hladiny škodlivého cholesterolu v krvi, ten sa ukladá v cievach, ktoré postupne zužuje a upcháva.
Nenasýtené mastné kyseliny (označované aj ako linolové), ktorých zdrojom sú olivy, kukurica, ryby a sója, cievy čistia a podporujú tak mozog, srdce i správne fungovanie krvného obehu.
Tuky vedia pre telo robiť veľa
A práve v týchto zdrojoch sa nachádzajú pre telo nežiaduce mastné kyseliny. Tuky v tele slúžia predovšetkým ako dopravný prostriedok vitamínov A, D, E a K na miesta, kde budú najlepšie využité.
Tuky pomáhajú dôležitým vitálnych látkam prekonať hradbu krvného obehu a črevných stien. Aj vápnik preniká do kostí s tukmi.
Nenahraditeľná je účasť tukov na premene betakaroténu na vitamín A (retinol), ktorý ovplyvňuje zrak a pôsobí protinádorovo.
Rybu aspoň dvakrát v týždni.
Najmä ryby pochádzajúce zo studených vôd (sleď, makrela, losos) obsahujú cenné omega 3 viac nenasýtené mastné kyseliny, ktoré v tele znižujú obsah cholesterolu, prispievajú k ochrane srdcovocievneho systému človeka a najmä u detí vplývajú na vývoj mozgu a jeho rast.
Ryby by sa mali jesť minimálne 2 x týždenne, prípadne sa odporúča doplniť potrebné množstvo nenasýtených mastných kyselín špeciálnymi a kvalitnými doplnkami výživy.
Chutnejšie s tukmi než celkom bez nich
Odborníci ale usudzujú, že redukcia tukov pri chudnutí narušuje látkovú premenu a že ich totálne vynechanie zo stravy spôsobuje zlú náladu a vo svojich dôsledkoch paradoxne zvyšuje riziko infarktu a zároveň preťažuje pečeň.
Prečo nám vlastne omastené jedlá chutia? Predovšetkým preto, že tuky v potrave priťahujú aromatické látky, jedlo je potom chutnejšie.
Keď totiž telu nedodáme potrebné množstvo tuku, pečeň ho musí vyrobiť vo forme cholesterolu a tým nemá čas plniť si svoje oveľa dôležitejšie detoxikačné funkcie.
Kde všade je tuk?
Tuk sa nachádza v celom tele, či je to už v okolí kostí, svalov, v okolí vnútorných orgánov. Veľa ľudí si myslí, že tohto vnútorného tuku sa zbaví cvičením, to žiaľ nie je pravda.Tu predovšetkým pomáha: úprava stravy, dodržiavanie pitného režimu a detoxikácia.
Tuky sú energeticky najbohatšou živinou. Preto je pre chudnutie najlepšie obmedziť ich príjem. Preto chudnutie založené na znížení prísunu tukov sú účinné ale netreba si ich mýliť s diétami zameranými na obmedzenie prísunu jedla.
Tuky sú okrem zdroja energie aj tepelnou a mechanickou ochrannou orgánov, sú dôležité na výstavbu bunkových membrán, pri tvorbe niektorých hormónov a zaisťujú vstrebávanie vitamínov A, D, E, K. Preto účelom chudnutia nie je vylúčiť ich úplnez jedálnička ale ZLÉ tuky nahradiť DOBRÝMI tukmi.
Tuky sú častice zložené z glycerolu a mastných kyselín. Existujú tri základné typy mastných kyselín: mastné kyseliny obsahujúce iba jednoduché väzby – tie sú nasýtené. Mononenasýtené mastné kyseliny obsahujú jednu dvojnú väzbu a polynenasýtené mastné kyseliny obsahujú viac dvojných väzieb. Medzi polynenasýtenými mastnými kyselinami sa vyskytujú tzv. esenciálne mastné kyseliny, ktoré si ľudský organizmus nevie vytvárať a preto sme odkázaní na ich prísun prostredníctvom stravy, prípadne prostredníctvom doplnkov výživy.
Správny pomer tukov je základ pre zdravé chudnutie. Preto ak hľadáte spôsob ako schudnúť vyhľadajte radšej pomoc odborníka, ktorý vám pomôže pri chudnutí.
Najhoršie sú pre nás nasýtené mastné kyseliny – zvyšujú koncentráciu tzv. zlého cholesterolu v krvi. Hlavnými zdrojmi týchto nasýtených mastných kyselín sú živočíšne tuky – údeniny, mliečne výrobky, tučné mäso. Konzumáciu týchto potravín by sme mali preto pre zdravé chudnutie obmedziť.
V niektorých potravinách (stužené rastlinné tuky, koláče, polevy, zmrzlinové krémy, sušienky, tyčinky atď.) nájdeme tzv. transmastné kyseliny, ktoré sú z pohľadu zdravia najškodlivejšie.
Najprospešnejšie pre náš organizmus (a samozrejme aj pre chudnutie) sú nenasýtené mastné kyseliny vyskytujúce sa hlavne vo forme neupravovaných rastlinných tukov a v morských rybách.
Tuky sú veľmi významnou zložkou našej potravy. Sú najkoncentrovanejšou formou energie pre ľudské telo. Tvoria akúsi rezervu pre naše telo. 1 g tuku obsahuje 9 kalórií, 1 g cukru obsahuje 7 kalórií a 1 g bielkovín obsahuje 4 kalórie. Bunky tela získavajú energiu hlavne spaľovaním tukov a cukrov. Ale nie všetka energia z potravín, ktoré skonzumujeme je telom využitá. Preto pre chudnutie určite platí príjem energie musí byť nižší ako jej výdaj.
Všetok tuk (100%), ktorý sme do tela dostali v strave a nespálil sa, tak sa v tele uložil. Napríklad u cukrov je to len 75% a u bielkovín sa prebytok vo forme tukov skoro vôbec neukladá.
Naše telo tuky potrebuje aj na správne a zdravé chudnutie. Tuky sú súčasťou buniek a dôležitým nástrojom pre mnoho látok nezbytných pre fungovanie nášho organizmu. V tukoch rozpustné vitamíny by sa bez tukov nedostali do krvného obehu. Veľmi dôležitý je správny výber tukov. Za zdravé tuky na chudnutie sú považované tuky, ktoré sa nazývajú nenasýtené. Sú rastlinného pôvodu a mali by tvoriť asi 80% našej spotreby tukov. Kvalita tukov sa tepelným spracovaním výrazne mení k horšiemu. Tepelne spracované tuky je možné pokladať za toxíny. Živočíšne tuky sú nasýtené a spôsobujú mnoho zdravotných problémov. Napríklad až 90% cholesterolu si telo vyrába samo.
Takže ako schudnúť bez rizika zdravotných problémov? Znížiť príjem nasýtených tukov a zvýšiť príjem nenasýtených tukov v strave. Chudnutie teda nie je len dočasnou záležitosťou ale celkovou zmenou životného štýlu.